tisdag 18 maj 2010

Lebron.... part 313

Playoffs kunde inte ha slutat bättre för alla lag som inte heter Cleveland och som har cap space nog att drömma om Lebron James.

Innan playoffs startade bedömdes sannolikheten för att Lebron skulle lämna Cleveland som all-time low. Efter att ha blivit oustade i andra rundan - i 6 matcher no less mot ett lag som skrivits av så till den grad att många predicted att de skulle förlora mot Wade och the south beach suckers i första rundan - så är jag ytterst förvånad om inte Lebron drar följande slutsatser.

7 år i samma lag, en Finals appearance, som dessutom var för 3 år sen där laget blev swept.
Övertjocka kontrakt och no cap space.
Ytterst begränsade möjligheter att förstärka laget.
Långt kvar till Lakers.
Inte ens bäst i East.
Lag som inte tillhör toppen nu kommer att förstärkas, samtidigt som 2nd round exit Cavs kommer att bli äldre/sämre. Avståndet till toppen kommer att ökas ännu mer med andra ord. Ta ett lag som OKC, med den enda spelaren som utmanar Lebron om titeln bäst i ligan på 3-5 års sikt, har en chans att bli en powerhouse.
Slutsatsen är tydlig: Sportsligt tar Lebron EN RISK om han stannar i Cleveland. Det är den kalla verkligheten. Vill Lebron vinna en titel på 2 års sikt så spelar han i ett lag som bevisligen inte räcker till för att vinna nu. Och vill Lebron vinna en titel på 3-5 års sikt finns det betydligt bättre alternativ därute, lag med mer flexibilitet att bygga från scratch och komplettera Lebron till en grund av prisvärda spelare och cap space nog att addera andra pieces of Lebron's choosing. Så vare sig vi talar om kort eller lång sikt, så är Lebrons sportsliga beslut ganska enkelt. Han måste lämna Cleveland. Jag är chockad om han inte gör det.

Och vart ska han gå då?

Om inte någon sjukt kreativ GM kommer out of nowhere och ordnar en sign-and-trade med Cavs, så står det mellan lagen med cap space. Det står mellan New York, Chicago, New Jersey, Miami och LA Clippers.

Let's break it down...

Miami
Åka till South Beach och alltid ha en titel mindre än Wade, oavsett hur många titlar de vinner tillsammans? I för stor utsträckning delad spotlight med en spelare i Wade som redan är en legend i Miami. Nääe, det finns inte ljus nog åt båda. Och både Wade och Lebron är ball hoggers. Dessutom suger resten av laget, här görs inga champions.

LA Clippers
Is you kidding?! Det här laget är forever cursed. Won't happen in a million years. Lillebror till Lakers. Samma stad som värsta rivalen Kobe men i stadens andralag? Please... never-gonna-happen.

New Jersey
En rysk miljardärsägare. Nära vännen Jay-z. Brook Lopez. Hög draft pick 2010. Brooklyn. Mycket talar för Nets på papperet. Men även efter att laget har flyttat till Brooklyn (that is om Lebron orkar spela i NJ i ett helt år innan arenan står klar) så är det fortfarande inte New York. Laget har ingen fan base. Vill Lebron bli kungen av New York kan han inte spela i något annat lag än Knicks, du får aldrig folkets kärlek om du spelar för ett lag som flyttat från New Jersey till Brooklyn. Kärleksaffären med Lebron och NYC handlar om Knicks och det handlar om Madison Square Garden.

Chicago
Laget som alla experter tippar blir Lebrons nästa destination. Jo Noah och Derrick Rose kan bli Lebrons Rodman och Pippen. Av alla lag som kan signa Lebron straight up är Chicago definitivt det lag som har bäst lag att sätta på plan redan idag. Men här är ett par faktum som Lebron aldrig kommer att kunna komma ifrån. Lebron kommer aldrig slå Jordans sex titlar. Oavsett vilket lag han signar med. Når han inte minst sex titlar i Chicago så är han för evigt lagets näst bästa spelare. Diskussionen om vem som är historiens bästa spelare är en diskussion som Lebron kanske får leva med att han inte lyckas bräcka Jordan (eller ens Kobe?). Men att inte ens vara den bästa spelaren i sitt eget lags historia? That's just bad. Vissa experter tar upp the Jordan legacy som en positiv faktor för Lebron. Jag ser det som en skugga som gör det omöjligt för honom i slutändan att signa med Chicago. Dessutom, efter Joakim Noah's kommentarer om staden Cleveland som gjorde Noah och Bulls till Clevelands fiende nummer ett, kan du tänka dig Lebron komma tillbaka till Cleveland i samma lag som Noah, mannen som sa att Cleveland sucks. Publiken kommer att göra antagandet att Lebron också hatar Cleveland, han kommer sannerligen förknippas med kommentarerna i alla fall, make no mistake.

New York
Jag skulle kunna go on forever om varför New York är rätt för Lebron. Men för nöjes skull kanske du hellre borde läsa om det här, i New York Magazines artikel.

Vad jag kan tillägga dock är att om Lebron vinner 1-3 titlar i Chicago, vilket i alla avseenden borde ses som en framgång, så är han ingenting jämfört med Jordan. Men om Lebron vinner 1-3 titlar i New York så är han för evigt lagets frälsare som tog lagets första titel på 40 år. Med tanke på Knicks motgångar under så många år så är den bedriften en så pass stor legacy att den i viss mån cancellerar allt mätande av exakt hur många titlar man i slutändan tagit. Lebrons karriär kommer att definieras av att han tog ligans sämsta franchise, som också råkar befinna sig på ligans största marknad, och gjorde laget till en vinnare. Det skulle göra Lebron till odödlig.

I korthet kan jag också ta upp, Chris Bosh, Mike D'Antoni och ett seven seconds or less-offense som kommer låta Lebron snitta 40/10/10, Madison Square Garden, knicks supporters, NYC är världens finanscenter och ger LBJ chansen att förverkliga drömmen om att bli dollarmiljardär.

2011 går även Eddy Currys kontrakt ut. Då kan vi signa ännu fler stjärnor. Eller så tradar vi Currys utgående kontrakt redan i sommar mot en spelare á la Monta Ellis. Lebron, Bosh, Gallinari, Chandler, Douglas, Walker, Barron och more help to come 2011. Är inte det ett lag som kan hela vägen, om inte på 2 års sikt, så på 3-5? Det tror i alla fall jag. Jag hoppas innerligt att Lebron ser det på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar