lördag 12 september 2009

Michael Jordans Hall of fame tal

Jordans Hall of fame highlight video:



Jordans Hall of fame tal:



Oerhört intressant och fängslande tal från den största idrottsmannen genom tiderna. Samtidigt är det lite plågsamt att se Jordan i en kostym. Det märks att han inte riktigt kunnat lämna basketen bakom sig och få closure. Och det är också väldigt tydligt var han fick sin tävlingsinstinkt ifrån. 11 år har gått sedan Jordan satte det där sista skottet mot Utah, och ändå står han på scenen i Hall of fame, introducerad som den bästa spelaren genom tiderna, och pratar som ett gigantiskt ego. Jag tycker å ena sidan att det är både OK och logiskt, utan egot hade han inte blivit den spelare han lyckades bli. Men å andra sidan lämpar sig den här egoistiska och självgoda sidan av Jordan bättre på basketplanen.

När Jordan ser tillbaka på karriären idag tycker jag att han borde kunna visa på lite mer ödmjukhet och tacksamhet. Istället står Jordan nästan som en bully och namedroppar allt i från sina bröder till college teammates till Byron Russel och tackar dem för att de tände en gnista i honom så han kunde rise above och visa hur superior han är och hur inferior de var.

Att sedan Jordan dissar Jerry Krause - Bulls GM som MJ bråkade med genom alla framgångsrika år i Chicago - i sitt tal är direkt otacksamt. Jordan har rätt i att spelare vinner championships, men utan organisationen har de inte en chans. Krause gav Jordan Scottie Pippen och en supporting cast för att vinna tre raka mästerskap. Sedan, när Jordan kom tillbaka från sin baseball flört, byggde Krause om laget för att vinna ytterligare tre mästerskap med Rodman, Kukoc, Harper med flera. Och för det borde Jordan vara tacksam mot Krause, inte vara långsint och dissa honom ännu idag. Inte minst efter att ha misslyckats med alla sina egna lag som GM. After all, Jordan draftade Kwame Brown som nummer 1. Vad hade spelaren Jordan tyckt om det, om hans eget lags GM hade draftat Kwame Brown?

Jag tycker inte ett dugg mindre om MJ efter det här, visserligen har jag aldrig gillat Jordan som person. Talet, som på många sätt också är väldigt underhållande, får mig bara att förstå Jordan ännu bättre som spelare och tävlingsmänniska.

Slutligen, Jordan må ha vunnit över John Stockton på basketplanen. Men under gårdagens Hall of fame induction, vann Stockton med besked:



Stockton chockade basketvärlden när han valde Isiah Thomas som presentatör. De har aldrig haft en känd vänskap - och spelade dessutom i olika conferences - och till personligheten är de direkta motpoler. Enligt spekulationer berodde Stocktons val av Thomas på en respekt över att Isiah aldrig höll det emot honom att han tog Thomas plats i the original Dream Team. En plats som för övrigt Jordan såg till att Thomas inte fick. Det var väl känt att Isiah och MJ hatade varandra, och Jordan som the biggest star ska ha ställt ett ultimatum att han inte skulle ställa upp i OS om Thomas var med i laget.

2 kommentarer:

  1. Var hälsad.

    Vad sägs om diskussionen om att Stockton är den bästa PG genom tiderna före Magic och Thomas? Inte för att följde basketen när jag var väldigt liten, men jag säger:

    Magic > Stockton > Thomas

    SvaraRadera
  2. Så jäkla svårt att säga vem som är bäst, alla de största spelade när jag var för ung för att följa NBA. Fördelen med Jordan var att jag följde honom nära så jag kan förstå varför han klassas som best ever.

    I diskussionen best PG tror jag att konsensus bland de som levt för att se flera årtionden av NBA är att Magic Johnson är hands down number 1 (som du är inne på). Tror att Oscar Robertson är number 2 - killen snittade ju en triple double! Robertson vann också en titel, vilket är Stockton och Kidds största skäl att de hålls utanför listan. Av samma skäl platsar nog Isiah framför dessa, som du också är inne på.

    En annan snubbe är ju Bob Cousy som vann 6 titlar med Celtics. Men hur bedömer man hans storhet idag? Impossible. Sannolikt är han knappt hälften så bra som Chris Paul rent talangässigt, men man kan aldrig ifrågasätta hans legacy.

    SvaraRadera